A 20 méter magas Jézus-szobrot a kormány lerombolta Indiában.

5 Perc. Olvásási idő

ndia déli Karnataka államának hatóságai lerombolták a 18 éve a faluban álló, 20 méter magas Jézus-szobrot, azt állítva, hogy a kormány által állatlegeltetésre szánt területen építették.

A Kolar járás adminisztrációja közölte, hogy a múlt héten lebontották a Gokunte faluban található Xavéri Szent Ferenc-templom melletti szobrot. A karnatakai legfelsőbb bíróság elrendelte a megsemmisítést, de a helyi keresztény vezetők azt mondták, hogy az ügy még folyamatban van.

- Hirdetés -

Peter Machado bengalurui érsek elítélte a szobor lerombolását, és kijelentette, hogy a templom birtokában vannak a szobor helyén álló földterület tulajdonjogi okmányai.

Machado szerint az egyházi vezetők megpróbáltak együttműködni a hatóságokkal, hogy megmentsék a szerkezetet, de a helyi hatóságok nem voltak hajlandók együttműködni. 

„Szomorúan kell megjegyezni, hogy a taluka hatóságok újabb kíméletlen lerombolást hajtottak végre egy keresztény épületben, amely egy 20 láb magas Jézus-szobrot és 14 keresztút is tartalmazott egy keresztény faluban, Gokunte-ban, Kolarban, egy kerületben. Karnataka Andhra határát érinti” – jelentette be Machado közleményében .

- Hirdetés -

„Bár az egyház rendelkezik dokumentumokkal arról a két hektárnyi területről, ahol ezek az építmények voltak, a helyi hatóságok úgy ítélték meg, hogy nem megfelelőek vagy hiányosak. Az ügyet még tárgyalják a bíróságok. Valójában az elsőfokú bíróság felfüggesztési végzést adott ki a bontásról, még a Legfelsőbb Bíróság utasítása előtt.”

Egy helyi tisztviselő azt mondta a Crux katolikus hírügynökségnek , hogy a legfelsőbb bíróság hét vagy nyolc tárgyalás után rendelte el a bontást. Machado azonban fenntartja, hogy felfüggesztést adtak ki, ami késleltette a bontást. 

Fr. Theres Babu pap és ügyvéd cáfolta a kormány állítását.

„A kormány többször hangoztatta, hogy kiadták a bontási levelet. Megkértük, mutassa meg a bontási parancsot. Nem világos, hogy ítélet volt-e. De [a kormánytisztviselő] soha nem mutatta meg nekünk a parancsot” – idézte Babut.

- Hirdetés -

„Azt állította, hogy a kormány ügyvédje küldött neki egy e-mailt, amelyben azt mondta, hogy a legfelsőbb bíróság végzést adott, és ez alapján lerombolta a szobrot.”

A pap azt is elmondta, hogy az ügy új tárgyalását szerdára, a bontás másnapjára tűzték ki – írja a Fides vatikáni hírügynökség. 

- Hirdetés -

A falubeliek úgy vélik, hogy egy hindu nacionalista csoport keresetet nyújtott be a legfelsőbb bírósághoz, hogy feszültséget keltsen a régióban.

„A lerombolásról készült videót széles körben terjesztették, és a keresztények nagyon megriadnak és fájdalmasak a hindubarát kormánygépezet ilyen ismétlődő cselekedetei miatt” – mondta Fr. Faustine Lobót, a Karnataka Regionális Katolikus Püspöki Tanács szóvivőjét idézték.

Machado jelentése szerint több mint 200 rendőr jött el a bontásra, amelyet buldózerekkel végeztek.

„Szívszorító volt látni, amint emberek százai ontják a könnyeiket. Még ha feltételezzük is, hogy a struktúrák nem voltak teljesen engedélyezettek, a kormányzati szerveknek megvolt volna a bőkezűsége, hogy rendszeresítsék ezeket a struktúrákat, amelyek több mint 25 éve működtek” – mondta Machado.

„Nincsenek olyan más vallású közösségek, amelyeknek illegális építményei vannak állami vagy kormányzati ingatlanokon? Miért ez a diszkriminatív hozzáállás csak a Keresztény Közösséggel szemben? Mi volt a könnyező sietség ennek az akciónak a kezdeményezéséhez? Van-e nyomás a fundamentalista csoportoktól, akik e keresztény struktúrák lerombolására törekedtek?

- Hirdetés -

Machado hangsúlyozta, hogy az elmúlt két évben legalább hat hasonló bontás történt. Figyelmeztetett az „egyházak elleni támadásokra az egész államban”.

„Ezeket a vallási helyeket évtizedek óta áhítat helyeként kezelték és tartották fenn Bangalore-ban és környékén” – mondta. 

Karnataka államot a hindu nacionalista Bharatiya Janata Párt irányítja.

Napokkal karácsony előtt Karnataka lett a tizedik állam Indiában, amely áttérés-ellenes törvényt fogadott el, amely feltételezi, hogy a keresztények „kényszerítik” vagy anyagi előnyöket biztosítanak a hinduk számára, hogy áttérjenek keresztény hitre.

Míg egyes államokban e törvények némelyike ​​évtizedek óta érvényben van, egyetlen keresztényt sem ítéltek el azért, mert „erőszakkal” térítettek keresztény hitre.

Az Open Doors USA, amely több mint 60 országban figyeli a keresztényüldözést, arról számol be, hogy a BJP 2014-es hatalomátvétele óta megnövekedett a keresztények és más vallási kisebbségek elleni üldöztetés.

Az Egyesült Keresztény Fórum jelentése szerint az indiai keresztények számára 2021 volt a „ legerőszakosabb év ” az ország történetében. Ebben az évben legalább 486 erőszakos keresztényüldözést jelentettek.

Az UCF a keresztényüldözések gyakori előfordulását a „büntetlenségnek” tulajdonította, ami miatt „az ilyen tömegek büntetőjogilag fenyegetik, imában fizikailag támadják meg az embereket, mielőtt erőszakos megtéréssel vádolják őket a rendőrségnek”.

Az UCF szerint a rendőrség a 486 esetből csak 34-ben regisztrált hivatalos panaszt.

„A közösségi szlogenezést gyakran a rendőrőrsön kívül látják, ahol a rendőrség néma nézőként áll” – áll az UCF jelentésében. 

A keresztények India lakosságának mindössze 2,3%-át teszik ki, a hinduk pedig körülbelül 80%-át.

Forrás: christianpost

Oszd meg ezt a cikket
Követés:
Célunk, Jézus Krisztus örömüzenetének hírdetése révén, minnél több ember életét lássuk örökkévaló módon megváltozni.