Quantcast

A Halloween: a sátán imádatának ünnepe

4 Perc. Olvásási idő

Közeleg október 31-e: Halloween. Szándékosan nem teszem hozzá, hogy ünnep, mert nekünk ez egyáltalán nem az. A keresztény kultúrában a Halloween nem ünnep, annak ellenére, hogy egyesek annak akarják beállítani. Ez részben európai gyökerekkel (kelta), de ma már Amerikából importált esemény, ami nálunk -valljuk be- ugyanolyan csábítással jár, mint bármi más, ami a tengerentúlról átgyűrűzik hozzánk. Nem véletlen, ez is ugyanolyan jövedelmező, mint bármelyik más piaci trend vagy úgynevezett ünnepkör. Súlya talán a lélekre kivetített hatásában és spirituális vagy vallási illeszkedésében keresendő. A Halloween nemcsak egy egyszerű partiról szól, egy ártatlan bálról.

Tudtad a Halloween szó a Hell Wee Win szóból áll? És aminek a jelentése; A pokol nyerni fog.

- Hirdetés -

A magyar származású Anton Szandor LaVey, a Sátán Egyházának alapítója a sátánimádat legnagyobb ünnepének tekintette a Halloween-éjszakát. Megdöbbentő egyik kijelentése: „Örülök, hogy a keresztény szülők legalább évente egyszer megengedik a gyerekeiknek, hogy a sátánt imádják.”

Azt hiszem ezt ezzel itt le is zárhatjuk, de részletezem még. A halloween szó a Mindenszentek előestéjét jelenti, amely az angol “All Hallows Eve” kifejezés rövidített alakjából alakult ki. Október 31-ének éjszakáját hívjuk Halloween-nek, melynek eredete a kelta időkig nyúlik vissza. A kelták egyik legszentebb ünnepe a napisten tiszteletére rendezett Samhain volt. November 1-vel kezdetét veszi a sötét és hideg tél. Előestéjén, azaz október 31-én a hitük szerint a napisten a halál és sötétség fogságába kerül és a halottak lelkei ezen az éjjel a holtak birodalmába vándorolnak. Ételeket és állatokat áldoztak ilyenkor, annak érdekében, hogy távol tartsák maguktól az ilyenkor kószáló szellemeket és megkönnyítsék a vándorlásukat. Kétség kívül ez egy pogány ünnep.

Miért a töklámpás a Halloween jelképe?

A Life and Trend cikkében külön kiemeli a Halloween legfőbb jelképét, a töklámpást. Az angolul Jack-o’-lantern nevet viselő lámpás egy részeges, haszontalan életet élő, Jack nevű fickóról kapta a nevét, akinek – az ír legenda szerint – sikerült megtréfálnia magát az ördögöt is. Ezért halálakor sem a mennyországba, sem a pokolba nem juthatott be. Viszont egy izzó széndarabot magával vihetett a pokol tüzéből, hogy ne kelljen vaksötétben kóborolnia. A lángokat egy takarmányrépából (marharépa) kivájt mécsesbe zárta. Ezt a takarmányrépát az amerikaiak később a látványosabb, kerek formájú tökre cserélték.

- Hirdetés -

A következő bibliaversekből megtudhatjuk, hogy Isten mit gondol ezekről az elképzelésekről:

  •  „Ne legyen olyan köztetek, aki… szellemidézőtől vagy jóstól tudakozódik, vagy aki halottaktól kérdez” (5Mózes 18:10–12). 
  • Más szóval: Isten elítéli, ha valaki megpróbál kapcsolatba lépni a halottakkal, sőt még azt is, ha valaki csak úgy tesz, mintha megpróbálna kapcsolatba lépni velük.
  •  „A halottak semmit sem tudnak” (Prédikátor 9:5). 
  • Más szóval: Mivel a halottak öntudatlanok, nem tudnak kommunikálni az élőkkel.
  •  „Nem akarom, hogy a gonosz szellemekhez bármi közötök legyen. Nem tehetitek meg, hogy az Úr poharából is isztok, meg a gonosz szellemek poharából is” (1Korintusz 10:20, 21, Újszövetség – Egyszerű magyar nyelvű fordítás). 
  • Más szóval: Aki szeretné, hogy Isten elfogadja őt, annak kerülnie kell mindenféle kapcsolatot a démonokkal.
  •  „Hogy képesek legyetek szilárdan állni az Ördög mesterkedéseivel szemben, mert… gonosz szellemi erők ellen [küzdünk]” (Efézus 6:11, 12). 
  • Más szóval: Ellen kell állnunk a gonosz szellemi erőknek, nem pedig velük ünnepelnünk.

Oszd meg ezt a cikket
Követés:
Célunk, Jézus Krisztus örömüzenetének hírdetése révén, minnél több ember életét lássuk örökkévaló módon megváltozni.