Quantcast

Hamász és Izrael háborúban: amit tudunk a 3. napon

3 Perc. Olvásási idő

Legalább 700-ra, köztük 44 katonára emelkedett az izraeliak halálos áldozatainak száma a Hamász militáns csoport szombati, az ország déli részén fekvő közösségek elleni támadása után, mivel Benjámin Netanjahu miniszterelnök szerint Izrael „hosszú és nehéz folyamatba kezd háború”. Gázában, amelyet izraeli légicsapások sújtottak , a tisztviselők legalább 413 halálos áldozatról számoltak be.

Több tucat túszt – köztük gyerekeket és külföldi állampolgárokat – raboltak el a Hamász terroristái a Gázai övezetbe, Izraelben néhányat sikerült kiszabadítani.

- Hirdetés -

Több városban is folytatódtak az összecsapások az izraeli katonák és a Hamász iszlamistái között vasárnap, a terrorszervezet koncentrált támadásának másnapján. Lövöldözés volt Magen városában, a 4-es autópályán pedig a katonáknak sikerült eliminálniuk egy terrorista egységet, amely az ország központi része felé tartott.

Meg nem erősített hírek szerint izraeli áldozatai is voltak a fegyveres ütközetnek, mivel a terroristák az elhaladó autókra lőttek.

Továbbra sem tudni, hogy hány túszt – civileket, de katonákat is – raboltak el a palesztin fegyveresek Gázába. Az izraeli hadsereg megerősítette, hogy „jelentős számú” izraelit hurcoltak el szombaton, de pontos számot nem közöltek. Várhatóan zsarolásra, az izraeli börtönökben lévő palesztin terrorista foglyok kiszabadítására fogják használni őket. Izrael Egyiptom segítségét kérte a túszok ügyében.

- Hirdetés -

Izraelben hivatalosan is hadiállapotot hirdettek. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök ismét azt mondta, hogy az ország bosszút fog állni a Hamászon. Annak érdekében, hogy az izraeliek könnyebben bejelenthessék eltűnt hozzátartozóikat, Izrael külön központot hozott létre.

Anthony Blinken amerikai külügyminiszter arról számolt be, hogy az áldozatok között amerikai állampolgárok is vannak. 

Rakétázás Libanon felől is

Vasárnapra virradóra Libanonból is megtámadták Izraelt a terroristák. A Hamászhoz hasonlóan Irán által támogatott Hezbollah rakétákat indítottak a Dov-hegy felé, melyekkel a hadsereg szerint egy olyan, a hegyen felállított nagy hatótávolságú radarberendezést próbáltak megsemmisíteni, amely a Libanonból és Szíriából érkező rakéták felderítését és nyomon követését szolgálja.

- Hirdetés -

A hadsereg tüzérségi tűzzel válaszolt a Dél-Libanonból érkező támadásra, mint elmondták, azt a libanoni területet lőtték, ahonnan a lövéseket leadták.

A Hezbollah közölte, hogy rakétákkal és tüzérséggel támadta a Libanon határán fekvő Sheeba Farms területét, és szolidaritását fejezte ki a palesztin néppel. A terrorszervezet előtte gratulált a Hamásznak az Izrael elleni „hősies, nagyszabású” és „győzedelmes” hadművelethez.

- Hirdetés -
Oszd meg ezt a cikket
Követés:
Célunk, Jézus Krisztus örömüzenetének hírdetése révén, minnél több ember életét lássuk örökkévaló módon megváltozni.