Ismét rakétaeső hullik Izraelre, ezúttal Libanonból

3 Perc. Olvásási idő

A TÁMADÁSOKÉRT IZRAEL ELLEN, AZ IRÁNI TÁMOGATÁST ÉLVEZŐ HEZBOLLAH TERRORSZERVEZET VÁLLALTA A

FELELŐSSÉGET

Tizenkilenc rakétát lőttek ki pénteken Libanonból Észak-Izraelre, a Vaskupola légvédelmi rendszer azonban megsemmisítette a lövedék többségét – jelentette az izraeli közszolgálati rádió pénteken. A támadásokért az iráni támogatást élvező síita terrorszervezet, a Hezbollah vállalta a felelősséget.

A rakéták közül tízet megsemmisített a Vaskupola légvédelmi rendszer, hat nyílt területen csapódott be, a többi lövedéknek pedig a határon sem sikerült átjutni, még Libanonban értek földet.

- Hirdetés -

A Golán-fennsíkon és Észak-Galileában a hatóságok felszólították a lakosságot, hogy tartózkodjanak az óvóhelyeken. Legalább egy rakéta lakatlan izraeli területen csapódott be, a mentőszolgálat szerint

nem keletkeztek károk, személyi sérülés sem történt.

A hadsereg főtisztjei és a politikai vezetők helyzetértékelő megbeszélést fognak tartani az északi határon utóbbi napokban kezdődött támadások miatt.

A libanoni lövedékeket a héber nevén Har Dov nevű területre célozták, egy olyan térségre, ahol korábban már zajlottak incidensek Izrael és az iráni támogatást élvező Hezbollah, a libanoni síita terrorszervezet között.

- Hirdetés -

A libanoni média a ynet hírportál szerint arról számolt be, hogy a rakétákat a Libanon déli részén, Nabatijja város közelében lévő al-Arakub környékéről lőtték ki. Később izraeli repülőgépek repültek Libanon déli részére, különösen al-Arakub térsége fölé.

Az elmúlt hónapok során ez a hatodik ehhez hasonló támadás,

amiért a Hezbollah terrorszervezet vállalta a felelősséget.

Kedden palesztin terrorszervezetek három rakétát indítottak Libanonból izraeli területre, ezután az izraeli tüzérség

három hullámban lőtte azokat a helyeket, ahonnan a rakétákat indították.

- Hirdetés -

Izrael 2006-ban háborút vívott a libanoni síita terrorszervezet, a Hezbollah ellen. Az északi, libanoni határ vidéke azóta többnyire csendes, de nemrégiben,

július 20-án szintén több rakétát a térségből indítottak Izrael irányába, melyre a hadsereg megtorló csapásokkal válaszolt.

A Golán-fennsíkon és Észak-Galileában a hatóságok felszólították a lakosságot, hogy tartózkodjanak az óvóhelyeken. Legalább egy rakéta lakatlan izraeli területen csapódott be, a mentőszolgálat szerint nem keletkeztek károk.

- Hirdetés -

Több videó is napvilágot látott, melyeken az látszik, hogy dél-libanoni polgárok szándékosan tönkreteszik a Hezbollah kilövőállásait, hogy ne tudjanak több rakétát indítani Izraelre, ebből úgy tűnik, hogy sokan nem támogatják a terrorszervezet zsidó állam elleni agresszióját.

Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője kijelentette:

“Nem vagyunk érdekeltek az eszkalációban, de továbbra is azon leszünk, hogy biztosítsuk, hogy az északi határ ne váljon konfrontációs vonallá. Nem fogadjuk el, hogy két-három hetente lőjenek Észak-Izraelre.”

(MTI/Hetek)

Oszd meg ezt a cikket
Követés:
Célunk, Jézus Krisztus örömüzenetének hírdetése révén, minnél több ember életét lássuk örökkévaló módon megváltozni.