Quantcast

Izrael lángokban, utcai harcok dúlnak több városban

4 Perc. Olvásási idő

A Gázai-övezetet uraló Hamász terrorszervezet harcosai szárazföldön, a tenger felől és a levegőből is megtámadták Izraelt, amelyre legalább 5000 rakétát lőttek ki ezzel egy időben. Izrael védelmi minisztere szerint „a háború elkezdődött”.

Ahogy arról a Naphire.hu is beszámolt, a Hamász harcosai az éjszaka, az 1973-as jóm-kippúri háború 50. évfordulóján váratlanul átlépték az izraeli határt, miután kora reggel rakétatűz zúdult Izraelre a Gázai övezetből. 

- Hirdetés -

A csoport vezetője, Mohammed Deif szerint ez az Al-Aksza (Jeruzsálem legismertebb muszlim szent helye – a szerk.) Vihar hadművelet kezdete. Izrael tartalékosokat hívott be, és gázai célpontokat támad.

Az izraeli miniszterelnök tartalékosok behívását rendelte el, miután a palesztin fegyveresek rakéták ezreit lőtték ki, több izraeli várost megszálltak és túszokat ejtettek. Izraeli és palesztin tisztviselők szerint közel 300 embert öltek meg.

Amit tudni kell az Izraeli támadásról

Izrael szombaton küzdött azért, hogy visszaverje területe egyik legszélesebb körű invázióját az elmúlt 50 évben, miután a gázai palesztin fegyveresek kora reggel hatalmas és összehangolt támadást indítottak Dél-Izrael ellen, behatolva több izraeli városba és katonai bázisra, elrabolva izraeli civileket és katonákat, valamint rakéták ezreit lőtték ki Jeruzsálemig távoli városok felé.

- Hirdetés -

Kora estére az izraeli hadsereg azt közölte, hogy Dél-Izraelben legalább öt helyen folytatódtak a harcok, legalább 100 izraeli haláláról számoltak be a sürgősségi egészségügyi csoportok, és Izrael hatalmas csapásokat mért a gázai városokra. A gázai egészségügyi minisztérium szerint legalább 198 palesztin vesztette életét fegyveres ütközetekben vagy légicsapásokban.

A támadás mögött álló Hamász fegyveresek izraelieket is túszul ejtettek – mondta Daniel Hagari, az izraeli hadsereg főszóvivője.

Az izraeli hadsereg szerint a közelmúltban előzmény nélküli támadás során a fegyveresek szárazföldön, tengeren és légi úton behatoltak Izraelbe, ami az izraeli és arab erők nagy csoportjai közötti első csatákhoz vezetett izraeli földön. évtizedekben. Kora este a két fő csata zajlott Ofakim és Beeri városok közelében, mondta Hagai admirális. A rakétakilövések rövid szünete után a palesztin fegyveresek esti lövést lőttek az ország középső részén fekvő izraeli városokra – közölte az izraeli katonaság, vörös riasztó szirénákat indítottak el, és rengeteg izraelit menekültek menedékért.

Mindent összevetve az izraeli hadsereg azt mondta, hogy a fegyveresek legalább 22 izraeli városba hatoltak be, és katonákat és civileket raboltak el, köztük egy idősebb nagymamát. Az izraeli határ menti városok lakói azt mondták a műsorszolgáltatóknak, hogy fegyveresek házról házra jártak civileket keresve. Ellenőrizetlen felvételeken látszott, hogy palesztin harcosok elfogott izraeli civileket és holttesteket szállítanak a sávon keresztül.

- Hirdetés -

„Háborúban állunk, és meg fogjuk nyerni” – mondta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök televíziós nyilatkozatában, amelyben bejelentette az izraeli katonai tartalékosok behívását.

A támadás időpontja feltűnő volt, és Izraelt történelmének egyik legnehezebb pillanatában érte. Hónapokig tartó mély aggodalom követte az izraeli társadalom kohéziója és hadseregének felkészültsége miatt, a válságot a kormánynak az igazságszolgáltatás hatalmának csökkentésére irányuló erőfeszítései indították el. Az erőszak pedig 50 évvel és egy nappal az 1973-as Jom Kippuri háború után következett be, amikor Izraelt is meglepte egy összetett arab támadás, ami hatalmas izraeli veszteségekhez és az ország állapotával kapcsolatos lélekkutatásokhoz vezetett.

- Hirdetés -

Gáza szegény tengerparti enklávéja 16 éve áll Izrael és a szomszédos Egyiptom blokádja alatt . Muhammad Deif, a Hamász katonai szárnyának vezetője egy rögzített üzenetben azt mondta, hogy a csoport úgy döntött, hogy elindít egy „hadműveletet”, hogy „az ellenség megértse, hogy az elszámoltatás nélküli tombolásuk ideje véget ért”.

Oszd meg ezt a cikket
Követés:
Célunk, Jézus Krisztus örömüzenetének hírdetése révén, minnél több ember életét lássuk örökkévaló módon megváltozni.