Jézus mondta: „A világban nyomorúság lesz”

5 Perc. Olvásási idő

Jézus a János 16:33-ban azt mondta: „A világban nyomorúságotok lesz, de ne féljetek, én legyőztem a világot.” Jézus sosem ígérte meg, hogy nem lesz részünk nyomorúságban – akár kis, akár nagy nyomorúságban. Azt is megmondta viszont, hogy győzhetünk, mint ahogyan Ő győzött. Jézus sokkal inkább érdekelt abban, hogy győztesekké tegyen minket, minthogy a nyomorúságból kimentsen minket, mert sokkal inkább a jellemünkben érdekelt, mint a kényelmünkben.

Jézus azt sem mondta, hogy a hűség jutalma a nagy nyomorúságból való kimentés lenne, mint ahogyan néhányan tanítják. Ellentétben ezzel azt mondta, hogy akik mindenüket elhagyják, hogy Őt kövessék, több nyomorúságban lesz részük, mint másoknak, akik nem követik Őt. (Márk 10:30). Amikor az Atyához imádkozott a tanítványaiért, azt mondta: „Nem azt kérem, vedd ki őket a világból, hanem, hogy őrizd meg őket a gonosztól.” (János 17:15). Jézus nem akarja a tanítványait kimenteni a világból ama napon, csupán mert nyomorúsággal kell szembenézniük.

- Hirdetés -

A harmadik században, amikor a keresztyéneket a római arénákban oroszlánok elé dobták és máglyán égették el a Római Birodalom különböző tartományaiban, az Úr nem szabadította ki őket az ilyen nyomorúságos helyzetekből. Isten, aki befogta az oroszlánok száját és megszüntette a tüzes kemence hatását Dániel napjaiban, nem tett ilyen csodát Jézus tanítványaival, mert ők újszövetségi keresztyének voltak, akiknek a halálukkal kellett megdicsőíteni Istent.

Jézushoz, a Mesterükhöz hasonlóan ők sem kértek és nem is vártak tizenkét légió angyalt, hogy jöjjön és védje meg őket az ellenségeiktől. Isten a mennyből sírva figyelte a fia menyasszonyát, hogyan tépték szét az oroszlánok és hogyan égtek el; és a bizonyságtételük által Ő dicsőült meg, mert „követték a Bárányt akárhová ment,” még az erőszakos fizikai halálba is. (Jel. 14:4). Csupán ennyit mondott nekik: „Légy hű mindhalálig és neked adom az élet koronáját” (Jel. 2:10)Amikor Jézus tanítványait ma is kínozzák és üldözik sok országban, az Úr nem viszi el őket a földről. Jézus nem fog elragadni minket a mennybe a nagy nyomorúság elől sem. Sokkal jobbat fog cselekedni: győztesekké fog tenni minket a nagy nyomorúság idején.

Jézus sokkal inkább abban érdekelt, hogy megmentsen minket a gonosztól, minthogy a nyomorúságból mentsen meg minket. Megengedi, hogy átmenjünk nyomorúságon, mert tudja, hogy ez az egyetlen módja annak, hogy szellemileg megerősödjünk.

- Hirdetés -

Egy ilyen üzenet szokatlan tanítás egy kényelmet szerető keresztyénség számára, akik éveken keresztül viszkető füleknek prédikáló szolgálókat hallgattak minden vasárnap. Az apostolok azonban ezt az üzenetet hirdették minden korai gyülekezetnek: az apostolok (Pál és Barnabás) „erősítették a tanítványok lelkét, intvén, hogy maradjanak meg a hitben, és hogy sok nyomorúságon keresztül kell nékünk az Isten országába bemennünk.” (Ap.csel, 14:22)

Azok a kis próbák, amelyekkel ma otthon és a munkahelyen szembe kell néznünk egy felkészítés a nagyobbakra, amik el fognak jönni a jövőben. Ez nagyon fontos, hogy most hűségesek legyünk. Isten ugyanis azt mondja:

Hogyha gyalogokkal futsz, és elfárasztanak téged: hogyan versenyezhetnél a lovakkal?” (Jer. 12:5).

Jelenések 1:9-10-ben János is azok közé sorolja magát, aki „résztvevő társ a nyomorúságban, ami Krisztusban van”. Jézus minden hűséges tanítványának felkészültnek kellene lenni, hogy részese legyen a „Jézusban való nyomorúságnak” mindaddig, míg ebben a világban van. János nem akkor jutott erre a felismerésre, amikor kényelemben élt. Akkor kapta ezt az üzenetet, amikor Páthmós szigetén megtapasztalta a nyomorúságot, mert hűséges volt; Isten beszédéért és a Jézus Krisztus bizonyságtételéért.” (Jel. 1:9) Jánosnak meg kellett tapasztalnia a nyomorúságot saját magán, hogy írni tudjon a szentek megtapasztalásáról a nagy nyomorúság idején az Antikrisztus idejétől kezdve az utolsó napokban. Isten először próbákon és nyomorúságos időszakokon visz keresztül minket, mielőtt olyan személyek felé való szolgálatot adna nekünk, akik nyomorúsággal néznek szembe. A kitartás nagy érték, amit az Újszövetség végig hangsúlyoz. Jézus maga mondta:

„Akkor nyomorúságra adnak majd benneteket, …. de aki mindvégig kitart, az üdvözül.”   (Máté 24:9; 13)

- Hirdetés -

Kérjük, OSZD MEG ezt a cikket!

Oszd meg ezt a cikket
Követés:
Célunk, Jézus Krisztus örömüzenetének hírdetése révén, minnél több ember életét lássuk örökkévaló módon megváltozni.