Quantcast

Kiszárad az Eufrátesz: Lehet ez Bibliai prófécia?

3 Perc. Olvásási idő

Kiszárad az Eufrátesz, milliókat fenyeget a vízhiány!

Rég nem látott aszály sújtja a Mediterráneum keleti részét. Az Eufrátesz vízszintje drámaian lecsökkent (hamarosan kiszárad) Szíriában és Irakban, ami több millió emberre jelent fenyegetést. Egyes vélemények szerint a folyam visszahúzódásához Törökországnak is köze van.

A klímaváltozás hatására a mostanihoz hasonló szárazságok egyre gyakoribbak és szélsőségesebbek lesznek, és úgy tűnik, az aszályok korában a víz könnyen a konfliktusok mozgatórugójává válhat.

- Hirdetés -
000 9lk3df masolat 800x533 1
Kiszárad az Eufrátesz: Lehet ez Bibliai prófécia? 43

A hatodik is kiöntötte a poharát a nagy folyamra, az Eufráteszre, és kiszáradt a vize, hogy megnyíljék a napkeletről jövő királyok útja. Jelenések 16:12

Az Ószövetségben az Eufrátesz komoly támogatást biztosított Izrael ellenségeinek, Asszíriának és Babilonnak, mivel átfolyt Babilonon. Fontos volt a város számára, mert öntözte a földeket és vizet biztosított az embereknek. Babilon nem maradhatott volna fenn az Eufrátesz nélkül.

- Hirdetés -

Jel 17:1 szerint a végidei Babilon sok vízen ül, ami talán utalás az Eufráteszre (lásd Jer 51:13). Jel 17:15 azt a magyarázatot adja, hogy a sok víz a támogató népeket jelképezi, a rendszer mögött felsorakozó világszéles polgári, világi és politikai erőket. Ám ezek a hatalmak fokozatosan visszavonják a támogatásukat.

A hatodik csapás jelenete azt tükrözi, ahogyan a perzsa Círus elfoglalta az ókori Babilont (lásd Dániel 5. fejezete). Hérodotosz ókori történész szerint azon az éjszakán, amikor Belsazár király és hivatalnokai nagy ünnepséget tartottak, a perzsák elterelték az Eufrátesz vizét és a folyómedren keresztül hatoltak be a városba, váratlanul vették be.

A vég idején az Eufrátesz jelképes kiszáradása Jel 16:12 versében Babilon összeomlásához vezet. Mivel A jelenések könyvében az Eufrátesz folyó a világnak a Babilont támogató polgári, világi és politikai hatalmait jelképezi, a kiszáradás azt jelzi, hogy ezek az erők visszavonják a támogatásukat, majd megtámadják a várost, és ez a bukásához vezet.

A világ népei a természet felbolydulását tapasztalva (lásd Jel 16:3-9) Babilonhoz fordulnak védelemért. Ám mivel az ötödik csapás Babilon hatalmának a székhelyét sújtja, meglátják, hogy hiábavaló ott keresni segítséget. Becsapva érzik magukat, ezért Babilon ellen fordulnak, ami a bukásához vezet (lásd Jel 17:16). Azonban a szívük kemény marad Istennel és a népével szemben, így a végső megtévesztés számára termékeny talajnak bizonyulnak.

- Hirdetés -

Mi a jele az utólsó időknek?

Oszd meg ezt a cikket
Követés:
Célunk, Jézus Krisztus örömüzenetének hírdetése révén, minnél több ember életét lássuk örökkévaló módon megváltozni.
Hozzászólás