Quantcast

Kivennék a katolikus tanításból, hogy a homoszexualitás bűn: Ferenc pápa egyházszakadástól tart!

3 Perc. Olvásási idő

NÉMETORSZÁGBAN AZT JAVASOLJÁK, HOGY MOSTANTÓL A PAPOK ÁLDJÁK MEG AZ AZONOS NEMŰ PÁROKAT IS

Elképesztő reformokat követel a Vatikántól a németországi katolikus egyház egy része. A napokban tartott frankfurti tanácskozáson többek között azt javasolták, hogy enyhítsék a cölibátus (papi nőtlenség) szabályait, áldják meg a homoszexuális párokat és módosítsák a katekizmus homoszexualitásra vonatkozó részeit – számolt be a Népszava.

A német katolikus egyház úgynevezett szinodális úton próbálja elérni a Vatikánnál, hogy reformálja meg az egyház általános álláspontját a homoszexualitásra és a cölibátusra vonatkozóan. A Frankfurtban összegyűlt tanácskozáson a felek egyrészt elsöprő többséggel megszavazták a felszólítást, hogy a pápa vagy egy zsinat tegye lehetővé a házas papok felvételét a katolikus egyházba. Az indoklásban főként volt protestáns lelkészekre és az ordodox egyházakra hivatkoznak.

- Hirdetés -

TÖBBÉ NEM LENNE BŰN A HOMOSZEXUALITÁS?

A homoszexualitás tekintetében megállapodás született arról, hogy az egyházmegyében ezentúl a papok megáldhassák a homoszexuális párok kapcsolatát. Ezzel a döntéshozók tulajdonképpen szembemennek a Vatikánnal, hiszen korábban a pápa, majd a Hittani Kongregáció is elutasította az ilyen irányú reformokat.

A Frankfurtban elfogadott dokumentumban arra szólítják fel Ferenc pápát, hogy „tisztázza és értékelje újra a homoszexualitást a tanítóhivatalban”. Mi több,

törölje ennek megfelelően a katolikus katekizmusból az átélt homoszexualitás súlyos bűnként való meghatározását.

- Hirdetés -

A szöveg szerint „kíméletlen, sőt diszkriminatív” megtagadni a papi áldást két személy kapcsolatától, akik „szeretetben, elkötelezettségben és egymás és Isten iránti felelősségben akarják megélni a kapcsolatukat”. Szerintük ennek elutasítása teológiailag sem igazolható.

A NÉMET BÍBOROS ÁTIRATNÁ A KATEKIZMUST

A dokumentum kimondja, hogy a homoszexualitás az ember identitásához tartozik, és ezért nem lehet máshogyan megítélni, mint a többi szexuális irányultságot. A határozatot a német püspöki kar kétharmadának is jóvá kell hagynia, mielőtt kötelező érvényű lesz. A lap úgy tudja, hogy a homoszexuális párok megáldását 161-en támogatták 34 nem ellenében (11 tartózkodás), míg a homoszexualitás újraértékelését pedig 174-en, a 22 nemmel szemben (7 tartózkodás).

Reinhard Marx bíboros, műncheni érsek szerint (aki korábban a katolikus püspöki konferencia elnöke volt, és Ferenc pápa bizalmasa) a katekizmus megváltoztatása „nem szentségtörés”. Emlékeztetett arra, hogy

a halálbüntetést illetően Ferenc pápa módosította a katekizmust, így azt most már kivétel nélkül tiltják.

- Hirdetés -

A katolikus egyházat azért osztja meg a kérdés, mert az egyházon belül akár regionális szinten, de még közösségeken belül is nagyon megosztják ezek az erkölcsi kérdések. Ferenc pápa a Kölner Rundschau kommentárja szerint attól tart, hogy egyházszakadáshoz vezethet, ha a reformok nagyon előrehaladnak bizonyos országokban.

(Népszava)

- Hirdetés -
Oszd meg ezt a cikket
Követés:
Célunk, Jézus Krisztus örömüzenetének hírdetése révén, minnél több ember életét lássuk örökkévaló módon megváltozni.
Hozzászólás