Régészeti bizonyítékok mutatják az Edom bibliai királyságának felfedezését

2 Perc. Olvásási idő

A régészek legújabb felfedezései azt mutatják, hogy felfedezték Edom bibliai királyságát, amelyet a világi történészek gyakran „bibliai mítosznak” tartanak.

A Sky News beszámolója  szerint a tudósok felfedezték az ősi emberek technológiai fejlődését, amelyek arra utalhatnak, hogy Edom létezik.

- Hirdetés -

Edom szomszédos ellenséges állam, Judea volt, a Holt-tengertől délkeletre. A  Christian Post szerint Edomot több mint százszor említik az Ószövetségben, és Ézsau, Jákób iker testvére leszármazottaiból született.

A  Sunday Times szerint a felfedezés „sok olyan történész szemében repül, akik elítélték [Edom létezését] mítosznak”.

A kaliforniai egyetem és a tel-avivi egyetem kutatói fedezték fel az Arabah-völgyben. Egy 6000 éves rézgyártó helyet ástak ki, amelyet „Rabszolga-hegynek” hívtak. A rézből származó hulladék olvasztási rétegei segítettek a tudósoknak képet alkotni a térségben zajló „technológiai ugrásról”.

- Hirdetés -

A tudósok a radiokarbonnak nevezett folyamatot használták arra, hogy időkeretet állítsanak fel az olvasztó hulladékra, amelyet salaknak is neveznek. Az alacsonyabb rézkoncentrációkat tárt fel, amelyek azt mutatták a kutatóknak, hogy többet extraháltak. Erez Ben-Yosef csapatavezető szerint ez az ugrás azt mutatja, hogy a társadalom hogyan fejlődött a bronzkor és a vaskor között. A munkások hatékonyabbak lettek a ie 10. század második felében, az itt felfedezett technikák egyre gyakoribbá váltak a régió különböző területein.

“Tanulmányunk új fényt derít az Edom régészetileg megfoghatatlan bibliai királyságának megjelenésére, jelezve, hogy a folyamat sokkal korábban kezdődött, mint azt korábban gondoltuk.” – mondta.

„Ennek ellenére a tanulmány hozzájárulása túlmutat az Edomite esetén, mivel jelentős betekintést nyújt az ősi technológiai fejlődésre, valamint a technológia és a társadalom bonyolult összekapcsolódására.

“Az eredmények azt mutatják, hogy az osztott egyensúlyi evolúciós modell alkalmazható az ősi technológiai fejleményekre, és ezek viszont a társadalmi folyamatok helyettesítői.”

- Hirdetés -

Fotó jóvoltából:  Creative Commons / A Levant Térkép királyságai

Oszd meg ezt a cikket
Követés:
Célunk, Jézus Krisztus örömüzenetének hírdetése révén, minnél több ember életét lássuk örökkévaló módon megváltozni.