TB Joshua – Titokban tömegesen követett el szexuális bűncselekményeket! Derült ki a halála után.

19 Perc. Olvásási idő

TB Joshua, a világ egyik legnagyobb evangélikus egyházának karizmatikus nigériai vezetője titokban tömegesen követett el szexuális bűncselekményeket – derült ki a BBC három kontinensen átívelő vizsgálatából. Több tucat túlélő tanúvallomása szerint Joshua közel 20 éven át hetente többször is molesztált és megerőszakolt fiatal nőket a világ minden tájáról.

Figyelmeztetés: Kínzásról, nemi erőszakról és önkárosításról szóló beszámolókat tartalmaz.

- Hirdetés -

2002 elején, a szürke angol tél mélyén a 21 éves Rae eltűnt.

Sok barátja a brightoni egyetemen látta utoljára. Grafikai tervezést tanult, és egy közös házban lakott, 25 percre a tengertől. Rae okos és népszerű volt.”Számomra olyan volt, mintha meghalt volna, de nem tudtam meggyászolni” – mondja Carla, Rae akkori legjobb barátnője.

Carla tudta, hová ment Rae. De az igazságot nehéz volt elmagyarázni a barátaiknak. Néhány héttel korábban ő és Rae együtt utaztak Nigériába, egy titokzatos férfit keresve, aki látszólag képes volt a kezével gyógyítani az embereket. Keresztény lelkész volt, fekete szakállal, fehér köntösben. A neve TB Joshua volt. A követői „Prófétának” hívták.

- Hirdetés -

Rae és Carla azt tervezte, hogy csak egy hétre látogatják meg a templomát, a Synagogue Church of All Nations [Scoan] egyházat. De Rae soha nem jött haza. Joshua táborába költözött.”Ott hagytam őt” – mondja Carla, és könnyei szabadon folynak. „Ezt soha nem fogom megbocsátani magamnak.”

A templom gótikus templomként magasodik Afrika legnagyobb városának, Lagosnak Ikotun negyedében. Joshua tervezte a mellette lévő komplexum mind a 12 emeletét, ahol sok követőjével együtt élt. Ő felügyelte a hálószobájához vezető több lépcsőház építését. A hozzá vezető három ajtót, befelé és kifelé. Az apró tükrökkel teli rejtett imaszobát. A földszinti „klinikát”.Sok emberrel készítettünk interjút, akik bent éltek. Egy betonlabirintus képét festették le; egy rémálomszerű világot, ahol a valóság elillant, és borzalmak bontakoztak ki.

Számos nő állítja, hogy Joshua szexuálisan bántalmazta őket, többen azt állítják, hogy többször is megerőszakolták őket zárt ajtók mögött. Néhányan azt állítják, hogy terhességük után abortuszra kényszerítették őket.

Ma Rae újra Angliában él, egy gyönyörű vidéki faluban. Mosolygós és felszabadultan nevet, de van benne valami nyugtalan.

- Hirdetés -

„Kívülről normálisnak tűnök, de nem vagyok az” – mondja.

Amikor Rae a Lagosban töltött éveiről beszél, összeszorul az ajka. Lélegzetvisszafojtva beszél. Időnként láthatóan elszáll a szín az arcáról. Tizenkét évet töltött Joshua táborában.

- Hirdetés -

„Ez a történet olyan, mint egy horrortörténet. Olyan, mint amit a fikcióban lát az ember, de igaz.”

Az openDemocracy nemzetközi médiaplatformmal együttműködésben folytatott kétéves nyomozásban a BBC több mint 15 újságírója vett részt három kontinensen. Archív videofelvételeket, dokumentumokat és több száz órányi interjút gyűjtöttek össze, hogy alátámasszák Rae vallomását, és további megrázó történeteket tárjanak fel. Több mint 25 szemtanú és állítólagos áldozat – az Egyesült Királyságból, Nigériából, Ghánából, az Egyesült Államokból, Dél-Afrikából és Németországból – számolt be arról, milyen volt Joshua táborában, a legfrissebb tapasztalatok 2019-ben jelentek meg.

Bővebben TB Joshuáról és a vádakról.

A Minden Nemzetek Zsinagógája Egyháza nem reagált a vádakra, de azt mondta, hogy a korábbi állítások megalapozatlanok voltak.

Korábbi követőik korábban megpróbáltak beszélni a visszaélésekről, de azt mondják, hogy Scoan elhallgattatta vagy lejáratta őket, ketten pedig azt állítják, hogy fizikailag bántalmazták őket. Amikor a BBC Africa Eye című műsora a templom előtt forgatott, egy biztonsági őr a stáb feje fölött lőtt, miután azok nem voltak hajlandóak átadni az anyagot.

Interjúalanyaink közül sokan lemondtak a névtelenséghez való törvényes jogukról, a legtöbb esetben csak a vezetéknevük elhagyását kérték. Mások a megtorlástól való félelem miatt kérték, hogy személyazonosságuk rejtve maradjon.

- Hirdetés -

A Scoan középpontjában álló férfit az afrikai történelem egyik legbefolyásosabb lelkipásztorának tartják. Váratlanul halt meg 2021 júniusában, néhány nappal az első interjúk rögzítése után. Temetése napján Lagos megállt, mert gyászoló tömegek tömegei lepték el az utcákat.

Hetente mintegy 50 000 ember látogatott el Joshua istentiszteleteire, és a templom a Nigériába érkező külföldi látogatók egyik leglátogatottabb helyévé vált. Globális televíziós és közösségi médiabirodalma a világ legsikeresebb keresztény hálózatai közé tartozott, több millió nézővel Európában, Amerikában, Délkelet-Ázsiában és Afrikában. YouTube-csatornáját több százmillióan nézték meg.

Gyülekezete ma is népszerű, özvegye, Evelyn és egy új tanítványokból álló csapat vezeti.

Nelson Mandela lányával 2013-ban készült interjúban Joshua portréja látható a volt dél-afrikai elnök íróasztalán ülve. Életében Joshua politikusok és hírességek tucatjait vonzotta templomába, köztük olyan sportlegendákat, mint a Chelsea FC csatára, Didier Drogba, és legalább kilenc afrikai elnököt.

A szexuális visszaélésekkel kapcsolatos támogatásért és információkért kérjük, keresse fel ezt a BBC Actionline-t az Egyesült Királyságon belül. A szektákkal kapcsolatos további információkért pedig kérjük, tekintse meg a The Family Survival Trust-ot.

Sok követőjét emberbaráti szeretete vonzotta, de a legtöbben az úgynevezett csodái miatt jöttek. Józsué szisztematikusan filmre vette a látványos „gyógyulásokat” egész pályafutása során. Miután Józsué imádkozott értük, a kamerába felvett személyek a rák és a HIV/AIDS, a krónikus migrén és a vakság különböző betegségeiből való gyógyulásukról tettek tanúbizonyságot.

„Soha… nem láttunk még ilyesmit” – mondja Solomon Ashoms, az afrikai vallásról tudósító újságíró.

„A rejtélyek, amiket ő hordozott, a titkok, amiket ő hordozott, [voltak], amiket az emberek követtek.”

Joshua számos videóján súlyosan fertőzött nemi szervekkel rendelkező férfiak láthatóak, amelyek felrepednek, majd csodával határos módon meggyógyulnak, amikor Joshua imára emeli a karját. Más felvételeken szüléssel küzdő nők láthatók, akik azonnal világra hozzák gyermekeiket, amikor Joshua közeledik hozzájuk. Minden egyes esemény után az érintettek tanúságot tesznek arról, hogy megmenekültek.

Józsué gyógyításairól készült videokazetták az 1990-es évek végén és a 2000-es évek elején Európa- és Afrika-szerte terjedtek az evangélikus gyülekezetekben.

Rae, aki konzervatív keresztény értékrendben nőtt fel, azután kapott ihletet, hogy Lagosba utazzon, miután megnézte ezeket a videókat, amelyeket egy dél-afrikai ismerőse mutatott meg neki.

„Meleg voltam, és nem akartam az lenni” – mondja. „Azt gondoltam: ‘Nos, talán ez a válasz a problémáimra. Talán ez az ember egyenesbe hozhat. Mintha imádkozna értem, akkor nem leszek többé meleg”.”

Egy másik brit nő, Anneka, a Midlandsben található Derbyből, azt mondja, őt is lenyűgözték a videók.

„Az egész terem teljesen elcsendesedett” – meséli, amikor 16 éves korában először találkozott egyházi gyülekezete a kazettákkal.

„Jézus is ezt tette volna” – emlékszik vissza, hogy mit gondolt. Ő is elutazott Nigériába.

Sem Rae, sem Anneka, sem sok más fiatal, aki a 2000-es évek elején elhagyta hazáját, hogy találkozzon Joshuával, nem fizette ki a jegyét. Egyházi csoportok szerte Angliában gyűjtöttek pénzt, hogy zarándokokat küldjenek Lagosba, hogy tanúi legyenek ezeknek a csodáknak – és Joshua maga is hozzájárult a Scoan pénzéhez, mondják az egyház vezető egykori bennfentesei. Később, amikor az egyház már jól bejáratott volt, magas árakat kért a zarándokoktól, hogy jöjjenek és maradjanak.

Bisola, egy nigériai, aki 14 évet töltött a táborban, azt mondja, hogy a nyugatiaknak való udvarlás volt az egyik legfontosabb taktika.

„Arra használta a fehér embereket, hogy a márkáját reklámozza” – mondja.

Korábbi bennfentesek becslése szerint Joshua több tízmillió dollárt keresett a zarándokokból és más pénzforrásokból – adománygyűjtésből, videóeladásokból és külföldi stadionbeli fellépésekből. A szegénységből emelkedett Afrika egyik leggazdagabb lelkipásztorává.

„Ez a fickó [volt] egy zseni” – mondja Agomoh Paul, akit egykor Józsué második számú emberének tekintettek a gyülekezetben, aki 10 év után távozott a táborból.

„Mindent… [amit tett] előre megtervezett.”

Agomoh Paul szerint ennek a tervezésnek jelentős része volt a „csodák” meghamisítása, amit – elmondása szerint – ő felügyelt.

Ő és más források szerint a „meggyógyítottaknak” gyakran fizettek azért, hogy előadják vagy eltúlozzák a tüneteiket, mielőtt a feltételezett gyógyulásuk megtörtént volna. Egyes esetekben, mondják, az embereket tudtukon kívül bedrogozták vagy gyógyszereket adtak nekik, hogy javítsanak állapotukon, amíg a templomban voltak, és később rávették őket, hogy tanúskodjanak a gyógyulásukról. Másoknak tévesen azt mondták, hogy a HIV/AIDS-tesztjük pozitív volt, és hogy Joshua szolgálatának köszönhetően mostantól vírusmentesek.

Amikor Rae Lagos forrongó hőségében landolt, ő is csodákat látott. Több tucat ember jött el és tett bizonyságot arról, hogy súlyos betegségekből gyógyult meg.

„Tényleg önkéntelenül is reagáltam. Egyszerűen könnyekben törtem ki” – mondja.

Ekkor választották ki Rae-t. Józsué kiválasztotta őt, hogy „tanítványa” legyen – a követők elit csoportja, akik őt szolgálták és vele éltek a táborában.

Rae azt hitte, hogy Józsué mellett fog tanulni, hogy „meggyógyítsa” a szexualitását, hogy megtanulja, hogyan gyógyítson embereket.

A valóság azonban egészen más volt.

„Mindannyian azt hittük, hogy a mennyben vagyunk, de a pokolban voltunk” – mondja. „És a pokolban szörnyű dolgok történnek.”

Az általunk megkérdezett egykori tanítványok közül tizenhatan, köztük Rae, első kézből tettek tanúvallomást arról, hogy Joshua szexuálisan bántalmazta vagy megerőszakolta őket. Sokan azt mondták, hogy ez gyakran történt – hetente akár két-négy alkalommal is – a táborban töltött idejük alatt. Néhányan olyan erőszakos nemi erőszakról számoltak be, amely miatt légzési nehézségekkel küzdöttek vagy vérzettek.

Sokan azt hitték, hogy csak őket bántalmazták, és nem merték megosztani a többi tanítvánnyal, hogy mi történt velük, mivel mindannyiukat arra bátorították, hogy jelentsenek egymásról.

Victoria szerint, aki biztonsági okokból kérte, hogy változtassuk meg a nevét, és aki több mint öt évet töltött a táborban, a többi szexuális erőszak áldozatot gyakran Joshua választotta ki a templom gyülekezetéből.

Azt mondja, őt akkor választották ki, amikor a gyülekezet vasárnapi iskolájába járt, és azt állítja, hogy néhány hónappal később Joshua magánlakosztályában erőszakolták meg, miután szülei a gondjaira bízták. Ezután toborozták be rezidens tanítványnak.

Victoria azt mondja, Joshua utasította néhány legmegbízhatóbb nigériai tanítványát, hogy segítsenek az új áldozatok azonosításában. A csoportot informálisan „halászosztály” néven ismerték, és azt mondja, végül arra kényszerítették, hogy csatlakozzon.

Egy másik tanítvány, aki hasonló toborzásban vett részt, Bisola volt.

„TBC Joshua megkért, hogy toborozzak neki szüzeket… Hogy aztán a tanítványi körbe bevihesse őket, és szüzekké tegye őket” – mondja.

A „indoktrináció” és az erőszakkal való fenyegetés miatt is részt vett benne, mondja, hozzátéve, hogy őt magát is többször megerőszakolta Joshua.

Számos nő azt állítja, hogy a beleegyezési korhatár alatt volt – ami Lagos államban 18 év -, amikor szexuálisan bántalmazták vagy megerőszakolták őket. Ez a bűncselekmény Nigériában halálbüntetést vonhat maga után.

Jessica Kaimu, aki jelenleg újságíróként dolgozik Namíbiában, azt állítja, hogy mindössze 17 éves és szűz volt, amikor Joshua megerőszakolta őt a lakosztálya fürdőszobájában, néhány héttel azután, hogy tanítványa lett.

„Sikoltoztam, ő pedig a fülembe súgta, hogy ne viselkedjek úgy, mint egy kisbaba… Annyira traumatizált, hogy sírni sem tudtam” – meséli.

Jessica azt mondja, ez a találkozás újra és újra megismétlődött a tanítványként eltöltött öt év alatt. Az ő beszámolója tükrözi a BBC-nek nyilatkozó más nők beszámolóját, valamint Józsué négy férfi személyi szolgájának beszámolóját is, akiknek az volt a feladatuk, hogy eltakarítsák a bántalmazás fizikai bizonyítékait.

Interjúalanyaink beszámolóinak számos részlete túlságosan szemléletes ahhoz, hogy közzétegyük. Több első kézből származó beszámolót tartalmaznak arról, hogy a nőket meztelenre vetkőztették és tárgyakkal megerőszakolták – köztük egy nőt, aki azt állítja, hogy ez kétszer is megtörtént vele 15 éves kora előtt.

„Annyira fájdalmas volt, hogy megerőszakolt” – mondja a névtelenséget kérő nő. „Szavakkal nem lehet megfelelően kifejezni. Egész életemre megsebzett”.

Számos interjúalany, aki azt állítja, hogy Joshua megerőszakolta és teherbe ejtette őket, elmondja, hogy ezután a táboron belül – az „orvosi részleg” vagy „klinika” néven ismert területen – kényszerített abortuszt is végeztek velük.

„Mindez titokban történt” – mondja Sihle, egy dél-afrikai volt tanítvány, aki azt mondja, hogy háromszor volt kényszerű abortusza a templomban.

„Adnak egy főzetet, amit meg kell inni, és megbetegszik az ember. Vagy beleteszik ezeket a fémdarabokat a vaginádba, és kivesznek belőled bármit. És nem tudod, hogy [véletlenül] kihúzzák-e a méhedet”.

Sihle végigsírta az interjúját, akárcsak Jessica, aki azt mondja, hogy öt kényszervetélést hajtottak végre rajta.

Bisola azt mondja, hogy 14 év alatt „tucatnyi” abortusznak volt szemtanúja a templomban töltött 14 éve alatt. Azt mondja, hogy néha felmászott a tábor legmagasabb emeletére, és sírva könyörgött Istennek, hogy mentse meg őt.

A tanítványok Józsué minden szükségét kiszolgálták. Megmasszírozták, segítettek neki öltözködni, parfümöt fújtak rá, amikor belépett a szobába. Műanyag kesztyűt húztak a kezére, hogy úgy ehessen az ételéből, hogy egy morzsához sem érjen hozzá.

Ahelyett, hogy a nevén szólították volna, mindannyian arra biztatták őket, hogy „apukának” szólítsák. A nigériai pünkösdi hagyományban nem szokatlan, hogy egy nigériai lelkészt így szólítsanak, de a tanítványok szerint Józsué ragaszkodott ehhez a kifejezéshez.

„Az elmém mintha megrázkódott volna” – mondja Anneka. „Egyáltalán nem volt kognitív tisztánlátásom… A valóság teljesen eltorzult.”

A tábor fizikai kialakítása még jobban elmélyítette a zavarodottságukat.

„A lépcsőházak labirintusa volt” – mondja Rae.

Az építkezés 2014-ben életekbe került. Egy nemzetközi vendégek számára épített hatemeletes vendégház összeomlott, és legalább 116 ember meghalt.

Egy későbbi helyi önkormányzati jelentés szerint szerkezeti hiba és silány építési munka volt az összeomlás oka. Senkit sem vontak felelősségre.

Néhány interjúalanyunk elmondta, hogy szerintük a halálos áldozatok száma jóval magasabb volt a bejelentettnél, és azt magyarázták, hogy számos nigériai állampolgár, aki a vendégházon dolgozott, nem szerepelt az áldozatok között, és hogy az egyház tagjai elszúrták a mentési kísérleteket, és éjszaka elrejtették a holttesteket.

Azt mondják, Joshua azt is megakadályozta, hogy a mentőszolgálatok közvetlenül a mentési munkálatokban segédkezzenek, mivel mindig is tisztában volt azzal, hogy a nyilvánosság előtt áll.

Forrásaink szerint mindig is szorosan kézben tartotta a kommunikációt.

Rae azt mondja, csak miután elment, vette észre, hogy a családja és a barátai e-maileket küldtek neki. Ő soha nem kapta meg őket.

Joshua korlátozta a tanítványok hozzáférését a telefonokhoz és az e-mail fiókokhoz, mondják interjúalanyaink.

„Mindenkit és mindent ellenőrizni akart” – mondja Agomoh Paul. „Amire valójában törekedett, [az] az emberek elméjének irányítása volt.”

A tanítványok azt mondják, hogy fizetés nélkül, hosszú órákon át dolgoztatták őket minden nap – a megatemplom minden területét irányítva. Mindannyian azt mondják, hogy az alvásmegvonás rutinszerű volt, a kollégiumokban éjszakára égve hagyták a villanyt.

Anneka szerint egyszerre négy óránál többet sosem aludtak.

Ha valakit rajtakaptak, hogy engedély nélkül szunyókál, vagy megszegi Józsué bármely más szabályát, azt megbüntették. Tizenkilenc egykori tanítvány leírta, hogy tanúi voltak erőszakos támadásoknak vagy kínzásoknak a táborban, amelyeket Józsué vagy az ő parancsára hajtottak végre.

Más tanítványok arról számoltak be, hogy saját magukat vetkőztették le és korbácsolták meg elektromos kábelekkel és a koboko néven ismert lóostorral. Az állítólagos célpontok között voltak olyan tanítványok is, akik már hétévesek voltak.

A lagosi tábornak 12 láb [3,7 m] magas falai és fegyveres őrei voltak. De ami igazán ott tartotta a tanítványokat, az a fanatikus hűség volt, amit Józsué keltett bennük, és a mélyen gyökerező félelem, amit Józsué keltett bennük azzal kapcsolatban, hogy mi történhet velük, ha megszöknek.

„Ez egy pszichológiai börtön volt” – mondja Rae. „Rendkívül nehéz megérteni, hogy valaki hogyan élhet át olyan mértékű pszichológiai bántalmazást, hogy elveszíti a kritikus gondolkodását.”

„A Scoan meglehetősen pontosan megfelel a szekta definíciójának” – mondja Dr. Alexandra Stein, a Sussexi Egyetem tiszteletbeli munkatársa és a The Family Survival Trust tagja, amely a szektás csoportokkal kapcsolatos közvélemény figyelmét hívja fel.

Több Scoan-túlélővel is találkozott, és azt mondja, Joshua elszigetelte áldozatait, és „a stressz, a félelem, a bűntudat és a szégyen kényszerítően irányító folyamatainak” tette ki őket. Hozzáteszi, hogy ez azt eredményezte, hogy túlságosan megijedtek ahhoz, hogy elmenjenek.

A BBC interjúalanyai mind „agymosásról”, „indoktrinálásról” és „agykontrollról” beszéltek – és sokan úgy jellemezték a Joshua által tanított tanítványi életet, mintha egy „szektában” lennének.

Rae azt mondja, hogy számára a pszichológiai kínzás hagyta a legmélyebb sebeket. Azt mondja, Joshua két éven keresztül az „adaba” nevű büntetésnek vetette alá, amely során megtiltották neki, hogy elhagyja a tábort, és senki sem beszélhetett vele.

„Gyakorlatilag teljes elszigeteltségben voltam… teljesen összeomlottam” – mondja. „Ötször próbáltam meg öngyilkos lenni.”

Forrás BBC

Oszd meg ezt a cikket
Követés:
Célunk, Jézus Krisztus örömüzenetének hírdetése révén, minnél több ember életét lássuk örökkévaló módon megváltozni.